Serbare Crăciun 2023
Motto:
„Sunt sigur că întotdeauna m-am gândit la Crăciun, când i-a venit vremea, ca la un timp bun, un timp plăcut, în care să fii blând, iertător, mărinimos, singurul timp pe care îl ştiu, în calendarul lung al anului, când bărbaţii şi femeile par să-şi deschidă la unison, din propria voinţă, inimile închise” , spunea Charles Dickens
Noi, când spunem sărbători de iarnă de cele mai multe ori, ne gândim la zăpada ce urmează să îmbrace totul în alb, la mirosul de cozonac și la colindele, care completează atmosfera de bucurie și emoție sufletească, pe care abia aștepți să le asculți și să le primești.
Lumea satelor ne-a oferit întotdeauna un exemplu de tradiție și zestre spirituală. Acolo totul are altă valoare, sărbătoarea Crăciunului este respectată cu sfințenie de fiecare în parte, iar tinerii, cu mic, cu mare, au datoria de a colinda pe la casele oamenilor, pentru a le ura de bine și sănătate.
Elevii școlii, alături de cadrele didactice, au introdus spectatorii în această atmosferă magică a sărbătorilor de iarnă, sărbători care ne incită imaginația și care ne încalzesc inimile cu bucuria unui nou început, a unei noi speranțe de mai bine și mai luminos. Sărbători care ne arată cum și de ce sa fim mai buni și care prin semnificația lor profundă ne dau acest prilej nu numai astăzi ci in fiecare zi a anului.
Colindele, aceste cântece deosebit de frumoase, au menirea de a anunța Nașterea Mântuitorului, iar colindătorii reprezintă chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului.
O dată cu Sărbătorile de Iarnă asistăm la cele mai frumoase tradiţii româneşti. Iarna se ţin obiceiuri şi datini populare, ce provin din trecut, dar continuă şi în ziua de azi.
În aşteptarea lui Moş Crăciun, elevii şcolii noastre au pregatit momente speciale, din dragoste pentru datinile românilor în prag de sărbatoare, pentru Moşul bun, și ca întotdeauna, pentru parinţii, care asigură liniştea şi afecţiunea de care fiecare are nevoie.
În data de 15 decembrie, la sala sporturilor din localiatea Dobrești, a avut loc un program artistic dedicat sărbătorilor de iarnă. Începând cu ora 10,00, preșcolarii și elevii ciclului primar au prezentat frumoase colinde care au încântat spectatorii. Dintre colindele prezentate de elevi amintim: Astăzi s-a născut Hristos, Sus la poarta raiului, Moș Crăciun, Steaua sus răsare, Colindul Crăciunului, Pe podele de nuiele, La nunta din Cana Galilei șa.
La ora 12.00, programul a fost continuat de elevii de gimnaziu și liceu.
Spectacolul de Crăciun oferit de elevii școlii noastre, Liceul Tehnologic ,,LIVIA MARIA GEGO,, Dobrești a început cu cei mai mici colindători, elevii ciclului primar, cu colindele: Colinda Crăciunului, Hoi la și Deștide nană ușile.
În continuare au evoluat elevii de gimnaziu și liceu cu scenata Irozii, obicei spectaculos de Crăciun, păstrat de sute de ani. Numele obiceiului provine de la numele regelui Irod și are o vechime ce se pierde în negura timpului.
Au urmat câștigătorii locului I de la Festivalul Județean de Colinde Noi umblăm a colinda, ediția a XVIII -a, festival care a avut loc în data de 5 decembrie 2023 la Oradea.
Momentul următor a fost oferit de grupul de colindători format din corul școlii cu un colaj de colinde, urmat de elevul Dumea Alex care a interpretat la vioară două frumoase colinde: Hoi la și Ciucur verde de mătase, fiind acompaniat la tobă de elevul Luca Gheorghe.
În continuare, elevii de etnie rromă au prezentat un colind în limba rromani, iar în încheiere pentru a ne binedispune, elevii ciclului gimnazial: clasele a VII -a A și a VIII, au prezentat sceneta MOȘ CRĂCIUN, STOP! Personajele scenetei fiind: MOȘ CRĂCIUN, FULG DE NEA, ZĂPEZEL, POLIȚISTA, ILIUȚĂ, TOMIȚĂ și IONICĂ.
Felicitări tuturor elevilor implicați în acest minunat program, precum și profesorilor care i-au pregătit: Milian Laura, Mance Valentina, Pocsai Lidia , Secară Diana, Covaci Aurina , Lingurar Loredana și doamnei directoare Turcuș Claudia, pentru sprijinul acordat.
De asemenea mulțumim părintelui preot paroh Dragoș Traian Daniel, pentru implicare.
Prof dr.
AURINA COVACI