ZIUA EROILOR 2023

Ziua eroilor 2023

 

Ziua eroilor este o zi mare, plină de încărcătură emoţională şi spirituală, deoarece comemorăm şi omagiem eroii neamului românesc şi sărbătorim înălţarea de-a dreapta Tatălui a Domnului Iisus Hristos.

La ceas de mare sărbătoare creştină şi naţională, în data de  25 mai 2023,   la troița din comuna Dobrești,  a avut loc omagierea prin poezie și cântec, pe cei care de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, al patriei şi al dăruirii de sine. Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, sunt acele personalităţi care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus decât interesele proprii. Astfel, prin acţiunile întreprinse în situaţiile istorice dificile pe care le-a traversat poporul şi patria noastră în trăirea sa milenară în acest spaţiu binecuvântat, au contribuit la continuitatea noastră ca naţie.

Elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Dobrești alături de întreaga comunitate, suntem  datori şi onoraţi, în acelaşi timp, să îi omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi apărători ai neamului românesc şi ai interesului naţional, pentru care au adus jertfa propriilor vieţi, atât în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic, cât şi în ţinuturi de pe alte continente.

Actele lor de eroism sunt consemnate nu numai de istoria noastră, dar sunt repere şi în istoria universală. Tăria de caracter, determinarea, hotărârea şi dragostea cu care au slujit cauza românească, ne obligă să păstrăm şi să permanentizăm valorile patrimoniului naţional pe care ei l-au făurit cu trudă şi sânge. Cu smerenie, noi cei de astăzi, români de pretutindeni, în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, omagiem pe cei care au apărat şi purtat stindardul cauzei române de la Viena până în îndepărtata Siberie, precum şi pe cei care cu demnitate au tranşat în cancelariile lumii drepturile şi libertăţile poporului român.

Precum Iisus le-a spus ucenicilor săi în momentul Înălţării: “Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor” aşa eroii noştri au fost şi rămân trup şi suflet din România.
Ziua omagierii eroilor naţionali este ziua în care noi, cei în viaţă, ar trebui să ne măsurăm credinţa, umanitarismul, conştiinţa si dragostea de ţară în raport cu anvergura dată de reperele morale şi spirituale ale neamului românesc.

Şi dacă un gânditor roman afirma că „Eroismul nu e decât rezistenţă la sfinţenie”, eu aş spune că „ eroismul este cel mai aproape de sfinţenie”, iar eroii aduc cinste şi onoare poporului din care s-au ridicat şi se constituie ca parte a sufletului acelui popor

Programul pregătit de către elevii Liceului Tehnologic Nr 1 a început cu intonarea imnului de stat al țării noastre, după care, doamna profesoară de istorie, Dorina Roșu ne-a  informat despre importanța istorică a acestei zile. A urmat  cântecul Avem o țară, interpretat de corul școlii și o poezie despre vitejii mândrei Românii, recitată de eleva Monenciu Antonia din clasa a V-a A. În același context de preamărire a urmat  Imnul eroilor,  și o poezie recitată de eleva Popa Larisa din clasa a V-a A. Corul școlii a continuat  o rugăciune : Doamne ocrotește-i pe români, iar eleva Covaci Sara a recitat o frumoasă poezie dedicată eroilor. Elevii ciclului primar au prezentat cu emoție cântecul istoric Drum bun, iar eleva Nica Cristina,  din clasa a V-a A, a recitat o poezie. Programul a fost încheiat de elevul Stan David din clasa a III-a B cu un cântec emoționant: Cât trăim pe-acest pământ.

 

Prof. dr.

AURINA COVACI

DESACARCĂ PDFZIUA EROILOR 2023 Articol

 

WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.28.54WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.29.09WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.29.24 WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.29.37WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.29.52WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.30.03WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.30.15WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.30.24WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.30.36WhatsApp Image 2023-05-28 at 10.30.53