1 Decembrie 2018- Centenarul Marii Uniri

CENTENARUL MARII UNIRI

1 DECEMBRIE 1918-1 DECEMBRIE 2018

 

Ziua Națională, a României , este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care ne amintește că începând cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice românești au devenit istorie, iar România, un stat unitar și indivizibil, a apărut pe harta lumii. Ziua Națională a României reprezintă totodată pentru întreaga suflare românească un prilej de cinstire a memoriei celor care au reușit să ducă la îndeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor  provinciilor românești.

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este o pagină sublimă a istoriei românești, pe care românii de azi au șansa să o sărbătorească la 100 de ani de la înfăptuirea României Mari, în ziua Centenarului Marii Uniri. Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc:

  • Credința românilor care au făcut Unirea, că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
  • Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
    Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
  • Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
  • Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibilă. Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
  • Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
    Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești a realizat o frumoasă activitate cultural-artistică dedicată acestei  zi  speciale. După introducerea făcută de d-l primar al comunei Dobrești, Nicolae Neag, a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preot paroh Dragoș Traian Daniel.

Elevii Monenciu Andrei și Dume Călina din clasa a VI-a A au prezentat pe scurt principala dimensiune a centenarului;  aceea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblu, trebuie să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri. După intonarea Imnului Național, profesorul de istorie Derecichei Ovidiu a punctat importanța istorică a acestei sărbători. În desfășurarea programului s-au recitat poezii de către elevele Anca Alina Maria și Dume Călina din clasa a VI-a A și David Patricia din clasa a V-a A, au fost interpretate cântece istorice de către corul școlii și de către frumoasele voci ale elevelor Raț Flavia din clasa a VII-a A, Cotuț Iulia din clasa a VIII-a A și Coita Monica din clasa a V-a A și au fost depuse coroane de flori în memoria celor care au contribuit la realizarea Marii Uniri.

Alături de d-na director a Liceului Tehnologic Nr. 1 Dobrești, d-na Gego Maria Livia, la activitate au participat toate cadrele didactice ale școlii împreună cu toți elevii, reprezentanții primăriei din Dobrești, precum și locuitorii acestei comune.

 
060073 (1) 052
045 (1) 039 (1) 033 (1) 025
014 074

Prof. dr.

Aurina Covaci