Ziua rromilor 2018

ZIUA RROMILOR LA LICEUL TEHNOLOGIC NR.1 DOBREȘTI

Sărbătorită, an de an, de către romii de pretutindeni, la data de 8 aprilie, Ziua internaţională a romilor este organizată cu scopul de a promova valorile culturale ale acestei comunităţi, dar şi de a semnala, totodată, problemele cu care se confruntă aceştia.

8 aprilie reprezintă sărbătoarea romilor, după organizarea primului Congres al romilor de pretutindeni, care s-a desfăşurat la Londra în 1971.

Roata cu spiţe „chakra“ a fost adoptată atunci ca simbol al etniei romani. Tot atunci a fost adoptat, ca Imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”. În versiunea de atunci, cântecul era al cântăreţei şi actriţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav al anilor ’60 „Am întâlnit şi ţigani fericiţi“.

Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.

De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din al doilea război mondial, îmbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, păstrarea culturii și limbii romani.

Ziua de 8 aprilie, declarată Sărbatoarea etnicilor romi din România si de pretutindeni, a fost marcată și la Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, în prezența conducerii școlii – director  prof. Maria-Livia Gego, alaturi de preotul satului Dragoș Traian și primarul comunei Dobrești, d-l Neag Nicolae.

Din programul susținut nu au lipsit prezentări legate de istoricul privind însemnatatea acestei zilei, precum și premierea elevilor rromi cu rezultate remarcabile la învățătură și purtare. În final s-a organizat un program artistic sustinut de elevii romi, iar în încheiere ritualul ,,Ceremonia râului,,.

La conceperea acestui program și-au adus contribuția cadrele dicactice: Teodor Bronț, Mariana Știube, Ancuța Lingurar și Aurina Covaci.

Prof. Aurina Covaci

065 057 (1) 054 026 (1) 022 016 (1) 015 (1) 010 067