Ziua Rromilor 2022

 

ZIUA RROMILOR – 8 APRILIE 2022

                În lucrarea intitulată Descoperirea copilului, Maria Montessori făcea următoarea afirmație: „Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să știm cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.”

                Activitățile extraşcolare vin în sprijinul acestui demers, așadar să încercăm să punem accent pe acestea, atunci când situația o va permite, pentru noi și pentru generațiile ce vor urma.

                În această perioadă extrem de complicată pe care am  traversat-o, marcată de efectele grave generate de pandemia de COVID-19, prețuirea contribuției fiecăruia la binele comun şi solidaritatea socială reprezintă elementele care ne pot ajuta să depășim dificultățile cu care ne confruntăm.

               În acest context, celebrările unor evenimente importante, cum este și Ziua Internațională a Romilor, sunt momente în care reafirmăm ceea ce ne unește și ne îmbogățește spiritual, ceea ce ne insuflă energia și motivația de a ne construi împreună viitorul.

            Programul școlii, dedicat zilei rromilor, a debutat cu un tedeum oferit de părintele paroh al satului, Dragoș Traian și a continuat cu  prezentarea importanței zilei  rromilor. În continuare  surorile Covaci Sara și Covaci Samira din clasele IV A și V A au  intonat imnul internațional al rromilor GELEM-GELEM.

              De asemenea au fost recitate poezii în limba rromă de către elevii: Rezmuveș Denisa,  Munteanu Armando, Stan Marinela Rebeca din clasa a VI –a și  Moldovan Sena din clasa a V- a B. A fost prezentată și o scenetă de către elevii din clasa a V-a A, precum și un cântec dedicat romilor de către  elevele clasei a IV-a A. Trec țiganii, trec.

              Și pentru că ne aflăm într-o importantă perioadă de înaltă sensibilitate spirituală, cea a Postului Mare a Sărbătorii Paștelui, elevele din corul liceului, au înălțat le cer o frumoasă priceasnă. În același context de magie spirituală, doamna profesoară Denisa Sidea a cântat o altă priceasnă sfântă.

              În încheierea programului a avut loc, pe râul din fața școlii,  marcarea celui mai însemnat obicei din cultura rromă Ceremonia Râului, unde  lumânări aprinse şi flori au fost  aruncate pe apă, în memoria strămoşilor rromi şi gânduri de recunoştinţă s-au indreaptat către personalităţile istoriei rromilor care au contribuit la lupta pentru drepturi civice şi emancipare.

             La realizarea programului și-au adus contribuția  profesorii: Știube Mariana, Lingurar Ancuța, Milian Mariana, Covaci Aurina, precum și părintele paroh al satului  Dragoș Traian și d-na director Maria Livia Gego.

                                                                                                                                               Prof dr. AURINA COVACI

poza 2

 

WhatsApp Image 2022-04-08 at 15.53.07

 

WhatsApp Image 2022-04-08 at 15.54.16

 

 

 

829a39c1-4a17-4d15-9be1-55ee3c966212

 

a63e4066-9534-4aa9-a76d-b7eb2223561e

 

a58c8f58-1944-4c82-956a-9d2d498a745e