Ziua Rromilor 2024

ZIUA RROMILOR 2024

            Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.         

            Originea acestei zile se află într-un moment istoric important, în anul 1971, când la Londra a avut loc primul Congres Mondial al Romilor. Acest eveniment a marcat o etapă semnificativă în lupta pentru recunoașterea și afirmarea identității romilor la nivel internațional. Din acel moment, Ziua Internațională a Romilor a devenit un prilej de comemorare, celebrare și acțiune în întreaga lume.

La Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego,, Dobrești, acest important eveniment a fost marcat, ca în fiecare an, prin intermediul unor activități artistice susținute de elevii școlii îndrumați de cadrele didactice și susținuți de conducerea liceului. La activitate a participat și preotul paroh al localității Dobrești, precum și primarul comunei, domnul Florin Copos.

În deschiderea programului, preotul paroh, Dragoș Traian Daniel a oficit o slujbă religioasă dedicată acestei zile.            Programul a continuat cu imnul internațional al rromilor Gelem, Gelem interpretat de surorile Samira, Sara și Sabrina Covaci.  Au urmat apoi  momente de poezie cu elevele Moldovan Sena, Lingurar Antonia Alesia și Lingurar Laris Valentin. În același context a avut loc și un interviu referitor la etnia rromă, moment pus în scenă de elevele Covaci Samira, Rostaș Denisa și Hendre Daria. De asemenea au fost și momente de relaxare, unde elevii Copos Denis și Moldovan Sena au prezentat un moment artistic inedit: sceneta Foamea.

             Programul s-a încheiat cu Ceremonia râului, când ,lumanari aprinse si flori, au fost aruncate pe ape,în memoria strămoșilor rromi, care și-au început  drumul către Europa și America.

 

            Prof. dr. AURINA COVACI

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10